20.02.2015 г., 7:42 ч.

Трънен венец за Апостола 

  Поезия » Гражданска
419 1 4

Дяконе, прости ни за ореола безличен!

За бледите снимки, портрета висящ.

За празното слово на празника днешен,

Наизустената обич на потомъка спящ.

 

Светец бил непорочен, чист и възвишен...

На вяра, народ, свобода – мъченик.

Не смей да докоснеш го, даже със мисъл!

Ликът на апостола си щял да мърсиш!

 

Мърсят те!

Предатели, роби и чужди слуги.

В завета на Левски притворно се вричат,

шумно крещят патетични слова,

а тайно си смучат на народа кръвта.

 

Къде си, апостоле?

Къде е твоята ярост?

Гневът ти къде е, величествен, свят?

Къде е гласът ти, свободен и ярък,

От сън да събуди заспалия брат?

 

Годините чезнат. Тиранът мени се.

Пред нови тирани се скланят глави.

Хаджи Иванчовци властват във дните.

Но няма го Левски да ни вдъхнови...

© Максим Недков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ДЯКОНА,приятелю Максиме, е във всяка просветена българска душа!
    Ако мислиш като него, не ти трябва вдъхновение, а дела брате не слова!Време е просветените да кажат на партийно обременените, че не това е пътят на България, че сговорна дружина планина повдига! Поздрав за написаното!
  • "Шумно крещят патетични слова,
    а тайно си смучат на народа кръвта"
    Верни думи, харесах!
  • Не се гаси туй що не гасне... Освен ако не пламне въобще...
  • Поклон пред подвига на Апостола!
Предложения
: ??:??