„Тъгата прави костите чупливи”
Георги Господинов ”Физика на тъгата”
Тъгата – капчици катран в сърцето –
оглозгва го като бездомно куче.
Раздира ни, зачерква ни небето.
След нея нищо няма да се случи.
След нея ще сме топла, няма пепел.
Гласът ни ще е изоставен в мрака.
Душата ни ще се побира в шепа
и никой никъде не ще ни чака.
Тъгата ще е господарка властна
на дните ни до края на живота.
Ако не я излъжем и оттласнем,
завинаги в дома ни ще се кротне.
А костите ни ще са плахи и чупливи.
Едва ли някога ще се засмеем,
едва ли някога ще сме щастливи...
Тъгата... просто да я надживеем.
© Нина Чилиянска Всички права запазени