31.12.2007 г., 9:01 ч.

Учителка - 2 

  Поезия » Гражданска
1255 0 8
 

УЧИТЕЛКА - 2

 

Тя не проси. За поздрав подава ръка,

А в сърцето си бисери носи.

Остаряла, не помни на кого и кога

е задавала трудни въпроси...

 

Многоброен бе само нейният клас.

На всеки въпрос с лекота отговаряше.

Въпросите трудни разнищи докрай -

урок по "човечност" тя преподаваше...

 

Всяка година изпращаше ято,

не със сълзи, а с ведра усмивка.

Всяка птица със бисер в душата -

тази учителка беше щастливка.

 

Под забрадката дълго се взира -

търси птица от свойте ята.

Към всеки ръката протяга -

жадуваща поздрав сега.

 

Всеки бърза и мисли - виж просякиня,

някой хвърля й дребни пари.

Със бастуна парите тя бута,

неразбрана, със влажни очи.

 

Да достигне до другия ъгъл не може.

Светофар дава път на коли.

"Добър ден!" - зад гърба някой казва.

Тя не чува! Търси с очи.

 

Поздравът бързо тълпата отнесе,

нищо незначещ в бързия ден.

От нея нечут, а толкова чакан!

Тя разбра, че светът е студен.

 

Но не спря да се взира в простора

и си спомни своя завет.

Като млада на всеки го казваше:

"Да успееш, гледай напред!"

© Иван Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Нееее, това братко си е жива философия в стих. Мъдростта извира от него - тя трябва да се гордее с теб - наистина те е научила на нещо! Браво!
  • "Къде си, вярна ти, любов...?!"

    Браво, човече!
    Най-сърдечни пожелания за здраве и добрина!
    Успехи!!!
  • Велико е да пишеш за учител с такава любов
  • Поклон, Иван, дълбок поклон пред сърцето ти и перото!!!
    Бъди жив и здрав!!! Хубава Новогодишна нощ!!!
  • Чудесен стих!
    Щастлива Нова Година!
  • Хубаво е!Щастлива Нова година!Много успехи,здраве и любов!
  • Благодаря ти!Щастлива Нова година!
  • Поздрав за идеята в стиховете ти!
    Весело посрещане на Новата година!
Предложения
: ??:??