Във дядовата къща се шири тъмнина.
Пропукват се гредите от умора.
Една невидима, прозрачна светлина
огрява там любимите ми хора.
И ябълките стари, провесили самотни клони,
застинали са, като безжизнени творения по двора.
Напират в мен сълзи. Душата страда.
Защо не съхранихме родовата памет?
© Симеон Пенчев Всички права запазени
Върна ме някъде в къщата на село...