23.12.2011 г., 20:59 ч.

В търсене на Коледния дух 

  Поезия » Хумористична
529 0 6

В търсене на Коледния дух

 

Коледата наближава,

а светът е още кух,

щом да търси продължава

в тяло Коледния дух.

 

И предишната година

си остана неоткрит  ̶

мина празникът, замина,

а духът му  ̶  още мит.

 

Хора, явно късметлии,

пък обратното твърдят  ̶

из найлонови кесии

се търкалял всеки път.

 

Други, също „детелини”,

виждали го в чаши ром

и подкови от върлини  ̶

на софра в съседен дом.

 

Трети, както и децата,

го намирали в кашон  ̶

вързан с лента, във позлата

и надписан, по закон.

 

Но дали това така е,

или всеки е невеж,

сляп и глух, че да не знае

истинския си стремеж?

 

Та Духът не е в парите,

в алкохол или храна,

не в подаръка завит е  ̶

той е нещо без цена!

 

Той е сгушен до камина

в снежен декемврийски ден,

в лъч на бялата пъртина,

Слънчо подарил на мен.

 

Той е в детската усмивка

на шейна по стръмен склон.

Той е в топлата почивка

сред домашния подслон.

 

Той е в сбирките семейни,

в мириса на зима вън...

Той е тук и щом повейне,

чува се любовен звън.

 

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??