Ваза с цветя
Станаха ли квадратни мислите,
омотаха ли се думите - съдба,
обвързаха ли емоциите с илюзия,
свързаха ли ме с теб.
Знам, всичко ще свърши,
ще се уморя да се боря със себе си,
но няма ли да е късно
и тънките паяжини да са непроницаеми…
Изпитвам себе си с теб, но докога?
Тичам след вятъра -
не мога да го стигна и да сме едно.
Държа чук в ръка,
но не смея да замахна -
ти държиш кристална ваза във ръка,
а в нея - моята душа.
Не искам да я строша -
и без това остана ми само тя.
Ако я унищожа,
ако ù посегна със собствената си ръка,
как после ще мога да се спася,
да живея, да творя.
Усмихваш се -
сълзи ли виждам,
погледът ти е неясен.
Искаш да я задържиш -
вазата с цветя -
искаш май да имаш моята душа.
Нима не те е страх,
нима си убеден,
че няма да поискаш да я пуснеш,
нима е невъзможно да я изтървеш.
Истината -
страхливката съм аз,
страх ме е да поверя в чуждите ръце душа,
страх ме е, че ще я нараня
и няма да мога цветята да съживя -
вазата ми е една!
© Нещичко Нещова Всички права запазени