Щом тази заран се наспахме,
във кухничката се събрахме,
и всеки грабна във ръце,
по боядисано яйце.
И внучката, с яйце-борец,
със свойто чукаше наред.
В миг, моето яйце щом счупи,
петле от него се излюпи -
с красиви шарени перца,
и блеснали като слънца.
И кухничката с вик разтресе:
- Ура, Ура, - Христос възкресе!
По неговия пример аз,
пред вас възкръснах в този час!
И към первазчето подхвръкна,
и през прозорчето изхвръкна,
и литна - накъде не зная -
високо някъде към рая!
Пленено от такова чудо,
сърцето ми затупка лудо!
От радост щеше да се пръсне!
Щом от едно яйце сварено,
и боядисано в червено,
можа петлето да възкръсне,
то и Христос ще е възкръснал!
И комунизмът ще възкръсне!
И пак септември ще е май!
И милият ни роден край,
пак някога ще бъде рай!
© Ангел Чортов Всички права запазени