в памет на Атанас Далчев
Не искам да словославя под скръбни знамена.
Завещаното остава в паметните времена.
Ще ни следват безоки войниците на Цар Самуил...
Показната жестокост е стар ромейски стил.
Там ослепените войници се вият като вековен дим...
На сто с изтръгнати зеници, едноокият е един!
Но ще се завръщаме отново към взора на Самуил:
нима кънтеж на окови в този миг го е убил?!
© Стойчо Станев Всички права запазени