Мит или реалност е стремежът
към съвършенство?! Целите ли
са по-важни, пътят ли до тях?
Или е много трудно да се каже?
Кое е нещото, което все нагоре
и напред ни дърпа? Дали е хлябът
ни насъщен; дали стремежът
да надскочим себе си?
Или възхитата във погледа на някого
от нещата, които вършим?!
Кое е това, което вечно отвътре
ни гъделичка? Дали ни убиват
"дините, които носим под мишниците",
или просто крила ни никнат?!...
Богатството в ръцете ни има ли стойност,
или е само вода и пясък?!
Следите, които ще оставим в сърцата
на хората - с делата си; белезите,
които те ще оставят във нас,
по-щастливи ще ни направят ли?
Може би най-трудното от всичко
е да се постигне деликатното равновесие
между духовното и материалното;
между действието и съзерцанието?!
Къде ли са на всичките тези въпроси отговорите?
На Земята или на Небето? Или
може би някъде там - на хоризонта,
където се сливат двете?!...
2009 г.
© Радослава Антонова Всички права запазени