За Морето – с любов...
(лирични миниатюри)
1.За Морето – с любов
Вълна не догонва вълната
в безкраен търкалящ се бяг –
Морето е волност и вятър,
но Морето е също и бряг!...
Подгонил измамните истини
все вярвах в Хазартният зар,
а ми е трябвал единствено:
светлѝк от спасителен фар...
... И замъчвах се тихо тогава,
и душеше ме гърлото чак,
но във бурите сам проумявах,
че Морето е също и Бряг!...
Едно време нейде в Южните морета
2.Пред буря
С атавистичното напомняне за буря
тревожно вятърът сгъстява тишината
и синкав здрач към въздуха притуря
изящната прозрачност на нещата,
които проумяваме когато
от глупост лекомислено загубим,
но тази яснота на Осъзнатото -
помръква пак от следващи заблуди...
Едно време нейде в Пасифика
3.Залезът
Потъна Залезът в морето,
но чудно, то не потъмня,
а почна приказно да свети
в предверието на нощта...
А въздухът над него смеси:
цвета на люляк и луна...
... И затрептя вълшебна песен
по всяка пламнала вълна...
Едно време нейде в Южните морета
4.Легенда
Внезапна паднал на брега
от склона гол и каменист,
с любов превърна на дъга
вълните, Вятър поривист...
От разцъфтѐлите вълни
с букет от чудни цветове,
сега легенда се роди:
–за идващите векове...
Едно време...Средиземно море
5.Островът
Дори на картата го няма,
с гори обрасъл и скалист,
пропуснал го е май мащаба,
но картата е само лист,
а Островът си съществува –
подскачат пъргави кози
и откакто свят светува
растат там къдрави лози...
И вино силно като жажда
запазено за Богове,
по тая южна гръд се ражда
и отлежава векове...
... А два--три покрива се крият
подобно птици на върха:
вълшебен Остров за Светии –
сменили нимба за греха...
Едно време... Егейско море
6.Нощ под Южният кръст
Въздухът тежи от влага...
Тропик... Душна топлина...
Между облаците бяга
сянка от Луна...
А Морето на огромна
и разпенена Луна
удивително напомня...
... Тропик...
...Нощ от Вечността!...
Някога - Червено море
7.Залез в Океана
На Залезът ме радват цветовете
разнасяни от буйни ветрове –
във танцът им тържествен над Морето
се раждат и умират светове...
А първите звезди на небосвода,
когато срамежливо затрептят –
аз вдигам тост: за Вечната природа
и гостите ѝ в този чуден свят!...
Едно време нейде в Индийски океан
8.Изгрев
Огнен Изгревът блещука...
Нежност шепотна струѝ
през сребристата пролука
от залязващи звезди...
... Някаква невероятна
разпиляна тишина,
Вятърът учуден грабва:
и разхвърля над света...
Едно време нейде в Пасифика
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени