27.08.2013 г., 9:59 ч.

За Старата любов... 

  Поезия » Философска
1001 0 7

 

За Старата любов...

                           На всички жени, които съм обичал и

                           са ме обичали- с Любов!...

                                             Аз

 

В матрицата на Времето безкрайно,

къде остава Старата любов?...

Тя може ли да навести случайно

понякога и „новия” живот?...

 

Каквото и да кажа ще е грешно,

не може нищо да се предрече,

макар да се твърди, и то успешно,

че текло ли е, пак ще си тече....

 

... Но чувството за хумор на Съдбата

е много странно някога, нали

и често не разбираме „шегата”,

но затова пък- винаги боли!...

 

Илюзиите нямат недостатъци,

освен че са лъжливи до една

и блъскат ни с опасните остатъци

от своята взривила се звезда...

 

... О Старата любов: една раздяла,

понякога и необмислен ход,

макар и „стара”, но не устаряла

със нас е като сянка цял Живот!...

 

И идва тя в безсънните ни нощи,

промъква се във всяка самота,

обаче със нетленните си мощи

не може да взриви сега плътта...

 

И в улички, в забравени градчета

издебва ни с внезапна яснота

за нещо незаслужено отнето-

и от това по-тъжна става тя...

 

А някога напълно чудодейно

от някъде изкача сам-сама,

или пък друг път, все тъй ненадейно,

я срещаме в запазени писма...

 

От албуми със снимки избелели

наднича с незабравени черти

и с вещи невъзможно оцелели

тя антикварни спомени реди...

 

А в спомените все е по-красива

отколкото „тогава” и ей на,

че даже и изглежда по-щастлива

във нереалната си същина!...

 

Но тя си е каквато и „тогава”:

и не по-лоша, не и по-добра,

нали историята тъй остава

каквато е, за вечни времена!...

 

Със чувства разпиляни безпризорно

в желание да „уловим мига”,

в живота се променяме (безспорно!),

но Старата любов е все така

 

прекрасна в пожълтелите тетрадки

със първите наивни стихове

и в първите докосвания кратки,

и в първите любовни страхове...

 

... Тя като кимване на Боговете

обожествява нашият Живот

и шеметно върви през вековете,

и е безсмъртна: Старата любов!...

 

Коста Качев,

26.08.2013.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??