17.08.2020 г., 0:33 ч.

За Вечността...* 

  Поезия » Философска
460 1 3

 

За Вечността...*

 

Мастити учени твърдят уверено,

че все едно кога: Светът прекрасен,

Вселената, Пространството и Времето

във огненият Космос – ще угаснат...

 

Не ще остави камък върху камък

и всичко от Човека съградено,

тъй построения от пясък замък

отнасят морските вълни безвреме...

 

Вселената е нашата представа

за:вечност, за безкрайност, за божествено

и за Живота, който продължава,

но по звездите някъде – естествено...

 

А ето, че оказва се – умира

накрая и безкрайната Вселена*

и Вечността измамно се простира,

но във легендите... Въпрос на Време!...

 

Не знаем за съдбата на Душите,

понеже вярваме, че са безсмъртни!...

Къде́: умират ли дори звездите –

смъртта като ненужни ще захвърли?...

 

На толкова човешки поколения

душите им от векове́ – къде́ са?...

(Бих искал да попитам Бог за мнение,

но не събуждам в него интереса...)

 

И Разумът, човешкият, къде ли

и той по подразбиране – безсмъртен,

на Нищото в космичните предели

ще е захвърлен в необята първи...

 

Животът сякаш е самотен остров

захвърлен като камък в Океана:

на Вечността, на Нищото и просто

от Сътворението Взрив останал...

 

И цялата енергия събрана

от вековете на космичен огън

не може да премине „Океана“

дори и със подкрепата на Бога!...

 

Живеем във имагинерна Вечност,

допълваме я с приказни легенди,

с религии от тайнствена далечност

на суеверията непрогледни...

 

16.08.2020.                                                       

*след много трилиони години и Вселената

изчерпала термоядреното си гориво – ще

загине.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Е, може и Вселената да размишлява подобно философски през живота си, всичко е възможно...
  • Когато раздруса ни малко Земята,
    трепериме-Боже спаси
    за земните(къщни)неща обяснение нямаме,
    но вечно за Вечността с Господа спориме
    с грешните наши души.
  • Е,доколкото за нашата планета, като част от Слънчевата система "уточняват ",че едва след 4 милиарда години ще престане да съществува.
    Ами, да кажем, като зрели хора:"Божа работа "...
Предложения
: ??:??