4.06.2019 г., 12:25 ч.

Завръщане в Итака... 

  Поезия » Друга
205 0 0

 

 

Завръщане в Итака...

 

Годините минават все в очакване,

но все не се завръща Одисей

и цялата Итака го оплаква,

а Пенелопа, вярната, старей...

 

За чужда чест той и за чужди страсти

остави в скръб любимата жена

и без да мисли, че ще са нещастни -

замина за Троянската война...

 

Разглезен принц откраднал бе жената

от Спарта на самият Менелай

и ето ти причина за войната*

със гибелен за Троя, тъжен край...

 

След много смърт, коварство, героизъм

ахейците със Дървеният кон

във нощ една изпълнена с трагизъм

нахлуха в Троя носейки погром...

 

А после яростта на Боговете

нахвърли се на Одисей със злост

и небожествено вилняха ветровете,

и беше той с години техен гост...

 

... Но най накрая: остарял, окъсан

на роден бряг изхърли го вълна

и чак сега замисли се, но късно,

че бе зарязал хубава жена...

 

Пристъпи във двореца притеснено

и Пенелопа само го позна,

и тя (посърнала и променена)

замря за миг и просто онемя...

 

И не със радост, а със гняв в сърцето

прошепна: Пазих мъжката ти чест,

но по-добре върви си, там където

ти любовта ни разпиля до днес!...

 

Светът е още пълен с рогоносци

върви за да се биеш вместо тях,

обаче вече нови вестоносци

ще те разнасят по света за смях!...

 

Върви си скитнико сега защото

премина младостта ми в самота

и нощем се въртях без мъж в леглото,

без ласки, и в душевна нищета!...

 

Макар и вярна вече съм ти чужда

и чужд си ми, че ти изневери.

И любовта ти днес не ми е нужна

виж: остарях и погрознях дори....

 

... Но вярна ще ти бъда аз до Края

и нощем във тревожния си сън

ще те сънувам все, и ще мечтая,

и в царството на Хадес** с теб да съм...

 

06.09.2013 г.

о. Итака в Йонийско море

*Търси жената

**Хадес: син на Кронос и Рея, брат на Зевс,

владетел на подземното царство, получил го

при подялбата на света от Боговете.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??