Завръщане в Пустинята
Пустинното Време върви с ветровете,
стихийно бушуващи в ритъм бурлив –
а в безкрайната памет на вековете
се пази до днес „сътворителен“ взрив...
Вселенният вихър с космическа скорост
спонтанно звездите във ритъм люлей,
а щом и Духът на нощта ги докосне –
огряват небето в красив полюлей...
... А вече номади не бродят в Пустинята,
следите им пясък заринал е там,
дори е забравена вече годината,
в която е минал пустинен керван...
Пресичат я днес магистрали модерни,
а с вятърът там се надбягват коли́те...
И номадските шатри са заменени
с луксозни хотели във висините...
Там вече вървят белодрехи емири,
(вървят достолепно във местен типаж!)
а в мъглата разнасят се „стари кумири“
от недогонен до края – пустинен мираж...
... но легендите още остават в Пустините –
(легендите стари са живи и днес!)
и тяхната прелест остава с годините
не помръкнала с Времето в своя финес...
А в пустинните кладенци ( вече пресъхнали)
дори и за камилите няма вода,
когато във жегата спрат да отдъхнат
под палмова сянка във пустошта...
... В нощта над Пустинята тежко увисва
подобно на купол небесният свод
и звяр в необята понякога писва –
от друг „паралелен“ пустинен Живот...
... но всеки момент ще изгрее огромна
и магнетично-чаровна Луната,
и спряла мечтателно на хоризонта –
ще пръсне магията на Светлината!...
... А когато и звездите любовно огряват
загубен в Пустинята късен керван –
Пустинното време се спира тогава:
във незабрава и спомени там!...
Във пясъка бързо змия се приплъзва
и вирнал опашка търчи скорпион,
а Вятърът само насреща им дръзва,
понеже Пустинята и нему е дом...
Не бродят номади в Пустинята вече,
Животът е с нови сега правила́
и не разпъват те шатри в Пустинята вечер –
не спират кервани обвити в мъгла...
... Но магията пълна да е в момента
възможно е Огънят на Страстта
в чаровната същност на Ориента
с легенди красиви да пълни нощта!...
... и макар че Пустинята пак си е същата –
земя прокълната в космичен погром –
когато синовно при нея се връщам:
– е със магнетичното чувство за Дом!...
17.01.2022.
© Коста Качев Всички права запазени