13.11.2021 г., 10:46 ч.

Зовът на нощта 

  Поезия
270 0 1

През заскрежения прозоец

се взирам в зимната мъгла.

Как бих поела към безкрая,

как бих избягала в нощта!

 

И страх, и студ не ще изплашат 

копнеещото ми сърце.

И няма нищо, че не чувствам

измръзналите си ръце.

 

Луната пълна е изгряла – 

Настъпва върколашки час. 

Единствен пасажер съм аз

Във сивия трамвай стоманен.

 

Изпускам спирка... неусетно

в покрайнините на града

пристигам. Нищо тук не свети,

не вижда се жива душа.

 

Шофьорът, гледам, се намръщи:

"Та сякаш всички са умрели!

Веднъж да се завърна вкъщи...

А вие нагде сте поели?

Приятел ваш ли е в беда,

че тъй сте тръгнали сама?"

 

Засмях се: "Аз не съм герой.

Какъв неясен блян преследвам?

Аз бягам от живота свой...

но вижте - спирката последна.

Довиждане, благодаря".

 

И се изгубих във нощта.

 

Студена лунна светлина

отблясък хвърля по снега.

В мъглив и непрогледен здрач

едничка тя ми е водач.

 

Не зная колко съм вървяла

във студ, умора, страх и глад,

ала зората засияла

завари ме в съвсем нов град.

 

За тези хора аз съм никой,

аз също не познавам тях; 

и улиците непознати

надежда вдъхват, но и страх.

 

Предишното ми аз изчезва,

човек съм нов и прероден.

И тъй, като перце олекнала,

посрещам новия си ден.

© Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Харесва ми, звучи естествено, но според мен има излишни куплети и не добър изказ на някои места. Например би могло да се каже така:
    а в сивотата на трамвая
    единствен пасажер съм аз
Предложения
: ??:??