6.11.2021 г., 8:58 ч.

Звездата 

  Поезия » Пейзажна, Друга
617 1 10

Един човек, тъй дълго поживя,
сред горести и немощи безспирни,
че бе издигнал цяла планина,
та бездната всред нея да го крие.

 

Далеч отгоре, синьото небе,
му беше бледа точка във тъмата
и в спомен стар, запазен от дете,
бе кръстил я за себе си "Звездата".

 

Изгряваше Звездата всеки ден,
и всяка нощ угасваше напълно.
И беше, за човека угнетен,
съкровище в живота му, най-милно.

 

Но дойде ден, Звездата не изгря.
И дойде друг, с отсъствие повтори.
И трети дойде ден, отново с мрак.
И сълзи от очите му зарони.

 

И тъй замоли, с вопъл на уста,
а вопъла - ехтеше като песен,
подаван от стена, и до стена,
достигайки до отвора небесен.

 

А вън цареше сивкав полумрак,
покрил светът, със облаци безцветни,
щом правдният губеше звезда,
то цял свят бе загубил и небето.

 

А вопълът, изпят, със лъх повя,
от бездната в върха на планината,
отмести облаче и ярък лъч огря,
един лъч, а светило за земята.

 

 

© Борислав Ангелов Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки »

15 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??