Той празник е на нашата азбука,
създадена от Кирил и Методий,
с която се всички гордеем тука –
азбука на славянските народи.
Ден майски, топъл, с приветливо слънце,
в небето синьо пеят волни птички.
От Знанието взели сме по зрънце,
но стига ни и сме доволни всички.
Децата днес за шествие се сбират
с премяна нова и цветя в ръцете.
По улиците после дефилират
и слънцето в усмивките им свети.
А ние честитим с латински букви
на българите празника прекрасен.
С куп грешки пишем коментари скучни,
но мислим, че са те с език изящен.
Ще бъде празникът заслужен само
езика чист щом пазим ежедневно,
щом не да „мажем“ с пръсти по екрана,
а книги да четем, е пак модерно.
© Димитър Дунеловски All rights reserved.