. . .
Ако е чаша - да бъде с кафе,
ако е синьо - да бъде небе.
Ако е път - да бъде без край,
ако е пролет - нека е май.
Ако е мъка - нека е стон,
ако е гара - да е празен перон.
Ако е утро - да бъде копнеж,
ако е чувство - нека е скреж.
Ако е песен - нека е валс,
ако е мисъл - да бъде от жар.
Ако е стих - да е кратък,
ако е сън - да е сладък.
Ако е въздух - да стига,
ако е нощ - да е звездна.
Ако е свещ - да догаря,
ако е чувство - да сгрява.
Ако е храм - да е светъл,
ако е скрин - да е празен.
Ако е посока - нека е юг,
ако е удар - да бъде от чук.
Ако е трева - да е окосена,
ако е молитва - да е смирена.
Ако е луна - да е млечна,
ако е любов - да е вечна.
Ако е дом - да бъде с комин,
ако е вино - да бъде пелин.
Ако е мит - да е самодива,
ако е билка - да е коприва.
Ако е изгрев - да е китара,
ако е залез - нека прощава.
Ако е боя - да е контрастна,
ако е схватка - да е опасна.
Ако е острие - да е бръснач,
ако е сбогуване - да е по здрач.
Ако е лодка - да не потъва,
ако е рана - да заздравява.
Ако е щурец - да не спира,
ако е вода - да извира.
Ако е участ - да е различна,
ако е среща - да е романтична.
Ако е пропаст - да е дълбока,
ако е птица - да бъде високо.
Ако е дърво - да е акация,
ако е номер - да е атракция.
Ако е звук - да е клавирен,
ако е вятър - да е немирен.
Ако е истина - да е вечна,
ако е смърт - да е далечна...
© Ирена Цветкова All rights reserved.