А сърцето
непрекъснато ме пита:
"Разкажи
за мойта Афродита!"-
Настоява и молбата му е зов
да разказвам
в стих за вечната любов,
за жената влюбена,
Щастлива:
как възникнала
от морската вълна пенлива
и въздигнала в живота
майчинството,
плодородието,
любовта
и красотата,
носени
в единство
от мъжа и от жената
чрез онази вихреща се пяна,
от която милата е влюбена,
засмяна
и в този спомен за богиня,
тя самата, с идентичност на княгиня,
преживява
радостното чувство - хорско,
но във връзка с вълнение
морско
и в гънките
на историческата карта
споменът ни връща
към Астарта,
за да очертае
и онази сфера,
в която тържествува
и Венера.
Тайните на любовта
са скрити
още в културата
на древни угарити,
казващи ни
как е тя родена,
за да бъде
само и завинаги свещена,
не единствено в представа
за астрално божество,
а като нормално,
ежедневно тържество.
© Валери Рибаров All rights reserved.
постиган чрез любов взаимна,
която разцъфтява с цвят
в тишина омайна и интимна.