Nov 22, 2024, 9:19 AM

Ако това наричате Живот 

  Poetry
50 1 1

АКО ТОВА НАРИЧАТЕ ЖИВОТ

 

… защо ми е пред мен да има път,

ако не зная той къде ме води? –

безмълвиците в тясната ми гръд

ми трупат само скърби и несгоди,

 

и отговор си нямам – ни един! –

къде отивам? – и какво ме чака,

нима – живял под небосвода син,

ще хлътна във държавата на мрака?

 

И кой бях аз? Какъв бях? И защо

в безпътиците свои ще изчезна? –

от листопада брулнато листо,

ще хлътна във Космическата бездна,

 

наместо да си пийна бира-две,

да найда най-подир и дом и мира,

аз ще се вихря – дълги векове! –

в измамните пространства на Всемира,

 

за мен ще мислят – пълен идиот! –

деца, жени, любовници, съпруги.

Ако това наричате Живот,

благодаря! – да го живеят други.

 

21 ноемврий 2024 г.

гр. Варна, 21, 30 ч.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Съдбата си, Валюше, няма как да избегнем и трябва да си минем по пътя. А дали ще научим уроците, това е друг въпрос.
Random works
: ??:??