Mar 29, 2020, 7:51 AM  

Ангелът хранител от балкона 

  Poetry » Civilian
773 4 6

 

Приятели от тъмните балкони,
ще свирите ли
тази нощ
за мен.
Свирете всичко - рок или симфония.
Прегръщам ви със обич всеки ден.
 
Лицата ви не виждам.
Ще се моля
да се почувствате доволни. И добре.
За вас ще стопля мляко на котлона.
Ще сложа в кафеварката кафе.
 
Не сте ме виждали?
Измисляйте си всичко:
очите, устните, осанка и коса.
На вашето момиче да приличам
в далечен град, останал в младостта.
 
Самотни ли сте,
питайте звездите!
Защото тяхното е – точно самота.
И просяците, свити край по ъглите.
И старата жена от есента.
 
Нещастни ли сте,
питайте водите!
И някоя пресъхнала река.
На Еньовден идете при тревите,
при росена, намачкан край брега…*
 
Щастливи ли сте?
Мъничко, трошичка?
Щом имате постеля, топлина.
Щом можете по хълма да изтичате.
Да седнете на мелба след това.
 
Свирете по балконите с тромпети!
Свирете с грамофон.
Или с уста.
Надвиквайте досадниците клети.
Отглеждайте в сърцето си мечта!
 
А аз, когато ви сваря кафето,
когато дойда
да го поднеса,
ще видите в прозореца – небето.
И никой друг!
Освен – една Луна...
 
Маргарита Мартинова
 
----------------
* В нощта преди Еньовден болни и бездетни ходят по полянки, където цъфти еньовче, за да се отъркалят за здраве в тревата и росата

 

© Margarita Martinova All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??