Dec 23, 2014, 12:42 PM

Аве, Мария 

  Poetry
846 0 8

Глъхне небето от снежни парцали,

скрити под преспи дуварите спят.

Сънни примигват фенерите стари -

в зимната нощ е притихнал градът.

А в планината над него - там, горе,

дреме параклис зад тежка врата.

Чака самотен, и само в притвора -

трепка кандилце със светлинка.

 

Бие ли старият градски часовник,

с тежкия звън на дванайстия час,

ще се разстъпи снежният облак,

и ще проскърца небето от мраз.

После Луната, зеница разкрила,

кротко в параклиса ще пропълзи,

за да намери лика на Мария,

здраво прегърнала святия син.

 

Ще ги погали и тихо разсипе

сини гласчета от ангелски хор.

Ще се разтвори небето и в припев

ще отговори с неземен акорд.

Ще се усмихне сънят на градчето,

в преспите бели. И само наяве,

в святата нощ ще му шепне небето:

"Аве, Мария... Аве..."


Радост Даскалова

© Радост Даскалова All rights reserved.

Author has locked rating.
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??