Автобиографично... 4
Аз нищо по-вълнуващо не зная
от синята примамност на Безкрая
и тайните зад хоризонта скрити,
където люби Вятърът вълните!...
Да изживея дивната магия
самият станах някога стихия –
пребродих далнините, необгледните,
в реалността повярвал на легендите.
Животът си превърнах в път безкраен
и нямаше във него миг случаен,
във който там в Стихиите унесен
да не вибрирам с бурите понесен.
То беше тържество на сетивата
и се разтварях аз из Необята,
а в нóщи от Страстта не укротени –
нощувах и при морските сирени...
В магията на Южннте морета
развял платна на чувствена корвета
все търсех и неизживяни óще
очакващи ме с нежна нѐга нóщи...
А в тайнството на островните палми
долавях ли небесни тихи псалми
и Любовта безумна бе потребност:
на Първо място в скáлата за ценност...
В един момент в легендите бях вече
в измамната им красота увлечен,
а там дори абсурдните кроежи –
улавяха ме във магични мрежи!...
В моряшки кръчми и с жени крайбрежни,
но не надмогнал мощни центробежни
усилия на тъжната разлъка –
се случваше да пия: ром със мъка...
Понякога съкровища пиратски
деляхме със приятели по братски,
но златото събрано в престъпления
оставях в кръчмите: „на съхранение”...
А имаше и угаснѐли фáрове –
не даваше Съдбата често дáрове
и ветровете: диви, поривисти
ме блъскаха във брегове скалисти...
Общувах и със Дявола, и с Бога,
събирах мълнии да паля огън...
Религията бе ми, но и Храма
с величието свое: Океана!...
... С попътен вятър носеха се дните,
а нощем си говорех със звездите
и даже – недостъпното за всеки –
разхождах се по лунните пътеки...
(... но случвало се е: на бряг забравен,
самият от Съдбата изоставен –
да прокълна понякога Безкрая,
от който нищо по-добро не зная!...)
11.08.2019. / Едно време в Океана
© Коста Качев All rights reserved.