На Благовец е благо да се пие,
на Благовец е блага любовта.
На тоя ден по-благи сме и ние
и някак благ изглежда ни света.
Почистваме дворòве и градини,
събираме боклуци и листа,
а щом напрегнатият ден отмине,
горят ги с радост старци и деца.
С тояги удряме по тенекии
и бягат змии и гущери от нас.
Доволни вкъщи връщаме се ние,
жадуващи любов в среднощен час.
Заспиваме, щастливо уморени
в прегръдката на своята жена,
мечтаейки, от обич окрилени,
че вече винаги ще е така.
Нощта минава, утро наближава,
събужда ни внезапна хладина.
И сякаш вътре в нас промяна става –
завръщат се там гущер и змия.
© Димитър Дунеловски All rights reserved.