Jan 28, 2023, 10:20 AM  

Българйо, от теб какво остана? 

  Poetry
914 4 12

Българйо, от теб какво остана?

Една недоизкупена земя!

Една недоокрадена държава,

а всъщност недостигната мечта.

 

Ограбваха те свои или чужди.

Лишиха те от устрем и живот,

но твойта участ явно не събужда

гневът на оскотелия народ.

 

Кажи ми за това ли тук умряха

героите на българския гняв?

За туй ли Ботев носеше байряка,

а Левски падна сам и величав?

 

Сега не търсим стари идеали,

а новите са като глобален тор.

Децата ни живеят за забава,

а ние емигрираме от зор.

 

И търсим просто хляб или удобство

желаем да живеем като тях.

А Западът със техника господства –

превръща всяко щастие във грях.

 

Погубваме душите си незрящи

стремейки се към лъскави неща.

А по-добре да сме със стари гащи,

от колкото с изкуствени сърца.

© Авитохол All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Най-лесно се научаваме да се движим по пътя на най-малкото съпротивление. Резултатите са налице и си ги заслужаваме. Браво!
 • Вчера не намерих думи за коментар. Силни и правдиви са думите на автора, като горчива буца засядат на гърлото. И боли. От интернационалисти се превърнахме в глобалисти. Нямаме икономика, селско стопанство, а по-лошото е, че и минало сякаш нямаме. Всичко е тук и сега. Трябва да се пише, помни и вярва! За да ни има.
 • Майсторе - хубава картина си нарисувал. Щадяща. И за хората с лошо храносмилане. Разбира се, че има решение. Нищо, че се изхвърли бебето с мръсната вода и интересите на политическата карта са други. Нека има повече такава поезия. Българите няма да изчезнат - честна пионерска ... всеки народ си има собствена мъдрост и призвание на световната сцена.
 • Не е в цял свят тая тенденция. В цяла Европа може. Без Турция. Доколко Турция е европейска страна е друг въпрос. Унгария вече излиза от тая статистика, благодарение на взетите мерки - 30 000 евро за трето дете безвъзмездно и 6г. майчинство за работещи родители. Индия, част от Азия и Африка имат положителен прираст. Индия е най-младата нация с 25г. средна възраст. Това е страшен потенциал. Ние застаряваме. В БГ живеят под 6 милиона. От тях над 2 милиона са пенсионери. За 30г. намаляхме с три милиона. След още 30г. прогнозата е ясна, ако нещо не се промени. Авторът заклеймява чуждопоклонничеството и мафията. Може да се поучим от Румъния и Унгария. Рецепти има. Няма кой да ги приложи.
 • Това с демографския срив не е само в България, г-н Тенев, тенденция е в цял свят. А авторът, като не се кланя на гробокопачи, грабители и продажници, да развее флаг, да събере чета и да премине Дунава и да поведе борба. Дотук - само общи приказки.
  П.П. Специално Иво Христов е от една много добре позната школа.
 • Българите се топим като мартенски сняг. На прага на демографска катастрофа сме. До трийсетина год. няма да има България, според проф. Иво Христов. Ботев и Левски умряха, за да я има. Законите позволяват да се продава земята ни на чужденци. Право е на автора да я оплаква. И да не се кланя на гробокопачите, грабителите и продажниците на родината си. Не е лошо да се чете и пише патриотична поезия. Например такава:
  https://otkrovenia.com/bg/stihove/dve-shepi-na-kryst
 • Без война превзета... актуално. "Недоизкупена" е под въпрос.
 • Мине се - не мине време и някой реши да я оплаква тая България. Че и постоянно да пита дали за това умряха Ботев и Левски? Дали четете изобщо друга поезия?
 • Болезнената истина.
 • Сърцето ми плаче заедно с тези стихове! Сами съсипахме България със своето неучастие в разграбването!
 • За съжаление примиренчеството е факт. Няма индикации да назрява революция. Революциите носят промяна. Няма да стане, ако молим бандитите да не ни ограбват. Или да се надяваме политиците да продължат промяната, която не можаха да започнат.
 • Няма да коментирам. Казано е всичко!
  Поздрав, Авитохол!
Random works
: ??:??