Родих се някога във времето
без цел и път, по който да вървя,
щастие какво е аз не знаех -
тепърва предстоеше ми това.
Растях и всеки ден се сблъсквах
със трудности и нищета,
с омраза, лицемерие и злоба,
светът изпълнен бе с тъга.
Пред погледа ми непознати
преуспяваха във всичко с усмивка и със лекота,
но зад маската на добротата
криеха се коварството и подлостта.
Да имат всичко те се лакомяха
и щастие да купят искаха с пари,
лъжата най-добър приятел техен беше
и цена висока за успеха всеки със душата си плати.
А други животът пък забравил
и оставил да се справят с бедността,
с нещастията и със огорченията
сами, без да им се подаде ръка.
И, ще кажете, че те са си виновни,
че предали са се на злочестата съдба;
да, прави сте, че в този свят коварен
място няма за хора със добри сърца.
Тук да гледаш себе си е важно,
да нехаеш и за нищо да не те е грижа,
тук отдавна доброто е забравено,
потъпкано и оставено да гние.
Но, може би, забравяш, че, за жалост,
във времето не ще оставиш ти следа -
постигнал всичко, но изгубил себе си,
бездушно ще бъдеш смачкан и удавен в тишина.
Аз безучастна да стоя не можех
и отчаяна опитах да спася света,
но в неговата мрежа се оплетох като всички,
успях, но се превърнах във робиня и слуга.
Късметлийка ли във крайна сметка се оказах?
Получих всичко, но на такава ли цена...
и аз нещастието, опитвайки се да измамя,
във времето живея, но забравена ли ще умра?
И днес аз имам всичко, за което мога да мечтая
и дълъг път, по който да вървя,
очаква ме живот прекрасен
и най-щастливата съдба.
Но не това е, за което аз копнея.
Не! То не се измерва в земните блага,
животът така и не разбра, че аз във времето не искам да живея -
аз искам да умра във вечността.
© Марина Петрова All rights reserved.