May 24, 2024, 7:05 PM

Човекът с новия костюм 

  Poetry
135 3 6

ЧОВЕКЪТ С НОВИЯ КОСТЮМ

 

Кроим си планове добри наум.

Ала не поумняваш, щом си патил.

Ще дойде ден – в най-скъпия костюм

към Бог приятеля си да изпратим.

 

И той ще бъде толкова красив,

тъй както майка му дори не помни.

Човече, ех сега да бъдеш жив –

приют е Раят за души бездомни.

 

Навярно ти отвъд ще отнесеш

единствено горчилки всекидневни

и пламъкът на късата ти свещ

прощално – щом припламне, ще изчезне.

 

Защото кътал си за други дни

и дрехи, и пари, и светли чувства.

Спестеното сега е струйка дим.

А – да живееш, просто е изкуство.

 

Гробарят своето отдавна взе,

изпи заупокойното ти вино,

прибра вързоп със сладки и мезе,

забрави даже малкото ти име.

 

След тебе няма суета и шум,

безсмислени са всичките въпроси.

А този толкова красив костюм –

поне да беше малко го поносил.

© Валентина Йотова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??