Знаеш ли защо са бели, обич,
защо са бели дланите на хората?
Дланите, с които галят, обич,
защо решила е така природата?
Нали си виждал, че са с бели длани
дори и негрите, и рошавите цигани.
Защо най-бели Бог ги е оставил?
Защо за тях тен/цвят не достига ни?
Дали си мислил, обич, че със дланите
човек се труди, гали, наранява,
и в миговете на раздялата
с тях за последно знак за обич дава.
Затуй са, обич, бели дланите,
по тях човекът лесно се познава,
дали на ближен е превързвал раните,
или е ял все мекото на хляба.
И още, обич, дланите са бели,
за да е чиста върху тях милувката
и да се виждат ясно върху бялото -
лъжата, удара, преструвката.
И както на платното бяло, обич,
се слагат хляба, малките деца,
така върху платното бяло
личат и най-нищожните петна.
А дланите, като платното, обич,
докосват чисти хляба и любимите,
но ако крият или удрят, обич,
петна във мръсно кърваво избиват им.
И също, обич, дланите са бели,
за да се виждат до последно отдалеко
как махат нежно в час разделен,
когато е на близките нелеко.
Но, обич моя, не единствено в раздели
се виждат отдалеко длани,
а в час на среща - чисти, бели,
те пак потрепват и прегръщат се желани.
© РайКа All rights reserved.