Feb 23, 2013, 1:34 PM

Един НЕрозов стих за България 

  Poetry
738 0 7
"О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин..." - Паисий Хилендарски

* **
Срамувам се! Срамувам се, защото
родена съм в неподходящо време!
Срамувам се още от обществото,
което сред безумията дреме!
Срамувам се! Срамувам се, когато
съвременните български комита
затварят си очите и сърцата...
Защо проля кръв Дякона, ви питам?!
Срамувам се, че моята Родина
все повече затъва в нищета,
улавям се, че мисля да замина
на място, дето има светлина.
И ме боли! Боли ме, че онези
които се бунтуваха без страх
мечтите им затвориха в кафези,
идеите им стриха се на прах!
Срамувам се, срамувам! Че властта
е равна на кебапче или бира!
Къде отиде справедливостта?
И всъщност кой какво сега избира?
Защото (в парламента ми простете!),
но вече там достоен не остана,
и няма да ми стигнат редовете
за да опиша цялата измама...
И кой да избера сега, какво?
Не вярвам вече в никого и нищо!
Гласувах! (За по-мъничкото зло!),
но днес се чувствам толкова излишна...
И нека дойде тука депутата -
във домовете наши да живее
и с минимална пенсия, заплата
да видим колко той ще оцелее!
А вие, с розовите очила,
които с упрек гледате към мене,
кажете ми, че имам аз вина
че в мойта черногледост е проблема!
Повярвайте, аз силно се надявах
държавата ни да се промени,
и до последно тука аз оставах...
Реалността надеждите уби!
Кажете ми, как тук да оцелея?
И как да браня българската чест?
В държава на безумия живея!
Но млъкни сърце!
Навън кипи протест...

Павлина Соколова

П.С. Обичам своята родина! Боли ме при мисълта, че ще живея в чужда земя, ще говоря чужд език... Любовта ми към Родината е наранена - от безумията, които се случват тук ден след ден!...

© Павлина Соколова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • !**
  • Браво, браво ! Много силно...и истинско.Впечатлена съм!!
    А това е моята позиция: http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=297594#comments
  • Много силно...
  • ...!
  • Род и родина не се избират - те ти се падат!
    По тази причина, аз нито от рода си се срамувам, нито от Родината си, Линка.
    Родина и държава(държавност, политика и всички там производни...) са две различни неща.
    Лично аз никога, ама наистина никога не съм се срамувал, даже не съм си го и помислял...колкото и клиширано да звучи. Останах тук, през всичките кризи и протести, пушил съм цигари без филтър... и какво ли не, но си останах тук.Щото мисля, че тук ми е мястото.
    Гражданската поезия е много деликатно нещо, Линка, да знаеш. Иначе си те обичкам и те прегръщам
  • ...нямам какво да добавя...
Random works
: ??:??