Екзистенциално... № 5
Светът се е побъркал!...
Светът е пощурял!...
Не вярва вече в: „щъркели” –
тъй – много остарял!...
Към лястовици бели
бѐ имал интерес...
(Обаче би отстрелял
и препарирал днес!...)
От мании обсебен
се смята за Пророк...
– In vitro прави бебета
и мисли се за Бог!...
Дори и Любовта си,
човешката – Оназ,
която го създаде
вишава днес от страст.
В небесните пътеки
е тръгнал да върви,
а с бомби и ракети –
играе на войни!...
И сам дошъл от: „Нищото”*
към него се стреми,
влекат го пепелищата
на мъртвите земи!...
Оставил паметта си
във камъни до днес –
това и ще опази
след целият Прогрес,
че в данни дигитални
как може съхранѝ
легендите сакрални
на днешните си дни!...
А в Залезът тревожен
на Грешният си век –
ще създаде възторжен:
– Изкуствен интелект.
Но как ще се сработят
не мисли той сега -
не чува как буботи
прииждаща река!.....
... Но Боже: „За Душата
кажи му твърдо „Не!...” –
и нека непозната
остане тя поне...”
(И нищо, че сме грешни –
пак Боже ни прости,
претенциите смешни
в човешките мечти!...
... А месим ли се Боже
днес в твоите делá –
ти пак прости щом можеш,
че правим с теб делбá!...)
Ще ни забрави Времето
в припряният си ход –
без Опис на проблемите
на нашият Живот!...
... Дори не възприема
Светът: с Единствен Бог,
във Цялата вселена
да води диалог!...
Населен с милиарди
човешки същества
и всеки свои варди –
Мистични божества!...
Би имал и сполука
Светът ни самоук,
но е Животът тука,
а се гласи за – Друг!...
И за Живот отвъден
зомбиран си мечтай –
забравил, че изпъден
е бил от своя Рай,
понеже предпочел е
да си живее в грях,
но в Земните предели
и с Дяволът във тях...
........................................
... А днес се е разбързал:
гласи се за война!...
... И с Дяволът е свързал
пак своята съдба!...
*Преди 13.8 милиарда години Големият взрив
е създал познатия ни Свят. Преди него е било:
„Нищо”!... Вселената се разширява и е въпрос на
„време” когато ще се „пръсне”...
© Коста Качев All rights reserved.
Безупречен ритъм и рими, колкото и апокалиптично да звучи,макар че само преди няколко минути да възпявахме Децата-бъдещето на живота!