1.
Светът ми е на колене.
Тъмен е. Като душата.
Денят се ражда и расте
в очите на предател.
Сърцето ми тупти накръст.
Но кръстът е... накъсан.
И чувам пак – роден от пръст,
във пръст ще се завърнеш.
Земята ми – една тъга
в гореща черна рана -
отпий вода, прелей с вода
и... нищо не остана.
На кръста – врана. Под клепач
небето се усмихва.
Бесило. Зима. После плач.
Обесена Родина.
Съдбата ми – на кръстопът.
А кръстът – път без изход.
Забравих накъде летят
осъдените мисли.
2.
Не слушай, замълчи, сърце!
Виж, още не е късно.
Чуй, в туптежа ти расте
все пак, макар невръстен,
сам, покълнал във калта
на тъмното в душата,
изровил със очи пръстта,
Приятел, не предател.
Защото, някъде назад,
Знам, че изход има...
Върни децата у дома,
Прокудена Родино!
© Румяна Славкова All rights reserved.