Емигранти...
Не падайте духом поручик Голицын,
корнет Оболенский, налейте вина.
.......................
Поручик Голицын, а можем вернемся?
Зачем нам, поручик, чужая земля?...
Руска емигрантска песен
Във кръчмите винаги те са последни
във емигрантският краен квартал...
Продали (но няма да бъдат по-бедни!)
последният, даден за храброст, медал...
Подгонени нейде от дом и родина-
подобно на дивеч по време на лов...
Световният вихър и тях не подмина
сега из нощта, без мечти, без любов!...
Подобно на есенна шума ги влачи
а нямат дори, за разпъване, кръст...
И всеки с походка клатушкаща крачи-
без сили останали вече, за мъст...
Животът отдавна е в спомени само,
обаче след третата чаша си жив
и гледаш към всяко разголено рамо
отново с желание да си щастлив...
Гвардейската музика валсове свири,
тих вятър довява възбуждащ парфюм:
блестят еполети, парадни мундири
и вихрена младост в безкраен триумф!...
... Отново в атака летят ескадрони...
С живота си плащат за чужда вина...
... Поручик Голицын раздайте патроны!
Корнет Оболенский, налейте вина!...
Коста Качев,
09.08.2015.
© Коста Качев All rights reserved.