Прибрах се от работа вечерта късно
с уморени крака и къркорещ стомах.
Потърсих в хладилника нещичко вкусно…
Нищо не виждам. Умирам от глад!
Искам да викам, реве ми се просто!
Нищичко сготвено няма у нас.
Останала манджа, месо или постно…
в мечтите ми само! Ах, свинско със праз…
Но секунда преди да се срина напълно
и да рухна на своята кухненска маса
най-отзад на хладилника зърнах аз чудо -
майонеза в кутийка от бяла пластмаса!
Намерих и в шкафа си мъничко хляб.
Обилно с майонеза филията намазах.
Космически вкус… Вселена, благодаря!
‘Само това ще вечерям’, си казах!
Филийката свърши, беше великолепна -
на черното бяло не можеш да кажеш.
Стомахът ми вече спокоен прошепна:
‘Може ли още една да намажеш?...’
© Stillaghxul All rights reserved.