Герои
Помниш ли, че си говорихме
за онези трудни времена,
за дни, в които са се борили
за правда и за свобода?
Помниш ли за нашите герои,
паднали по време на война?
За тях никой нищо не говори,
понеже носят „малки имена.“
Един войник на фронта – пушечно месо,
един младеж във гроба – човешко същество.
Едни родители, оплакали снажния ерген –
за верните приятели без слънце в слънчев ден.
Да беше един войник, но са много,
да беше една война, но не е.
Ах, колко мечти днес плават
без посока в открито море.
За победителите ние знаем,
на портретите са техните лица,
но войните се печелят
от тези с малки имена.
© Айлин Мустафа Еврен All rights reserved.