Гостенка на Мъдростта
Сънувах, че съм гостенка на Мъдростта.
Попаднах при нея внезапно,
а тя ме посрещна така,
сяках бях дълго очаквана.
Седеше пред мен старица побеляла,
усмихната, но тайнствена и стара...
Не бе се уморила да посреща и изпраща
загубили се пътници в нощта...
Нагости ме. Говори ми за живота и смъртта.
Накрая тръгнах си, а Мъдростта изпрати ме
и в шепите ми сложи три мънички вързопа.
"В едното има хляб и мед,
във второто - сол, а в третото - надежда.
Но третото недей отваря!
По пътя земен подкрепи се, но помни,
че животът не е само сладък.
Чувала ли си за солта на живота?
Но едното без другото не може!
А надеждата не я изпускай от вързопа!
Тя ще ти бъде спътница в живота!
Когато остарееш и косите ти побелеят като пепел,
тогава отвори третия вързоп!"
Събудих се! Земна, човешка, но сякаш по-мъдра!
© Сашка Нешева All rights reserved.