Jan 2, 2019, 10:22 AM

Илинден 

  Poetry » Other
1101 2 5

Притихнала под мрачни дънери

С корони до луната стигащи

В Нощта пред празника е тихичко

Илинден бавно в нас пристигаше

 

На сутринта ще бързат всички

Курбанът

За семейството да оварят

Ще се тюхкат

В бързината отмалели

Избуясала тревата до косят

 

 

Тази мъжка работа нехае

За жените де се бъхтят

Със тави по две по три

За да срещнат те Илия

Като дойде да прости

 

Житни класове полето стелят

Тревния килим пръста облича

А пред кръста метната постеля

Дъжда дойде и по кръста лекичко се стича 

 

 Във дома ни и в сърцето настанил се

От години обичая повелява

Да обичаме и тачиме Илинден

Празника душата ни калява

© Любов Никифорова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??