Слънце ме одраска по носа,
капна ми на роклята жълтурче,
а от него стрелна се оса
и на вятър капата катурна.
Той се запиля, че е зает
и на теб ще кажа нещо важно:
котарана днеска има пет
непослушковци с нослета влажни.
Перо, Пис, Първул, Петкана, Пац –
ще играят с моите съседи,
тя е Маца, често мърка: „Мац,
мойто коте – най-красиво, гледам...“
Слънчогледът сбира семенца,
вее си косите... кой го клати?!
Кацна косът с трите си деца
и го клъвна точно по главата.
Мръква се, кълбото огнен нар
търколи́х под жълто одеяло,
а сега, в коя ръка, познай,
слънчицето сладко е заспало.