Sep 11, 2012, 1:24 PM

Искаш ли... 

  Poetry » Love
538 0 3

Искаш ли...

... да превзема душата ти...

Не с обещания. Не с полуистини.

Вече са вчерашни, и други сме ние,

без грима  на досадата, разни премислици ...

Май не остана?... Нека аз съм избраната:

 

Долу старите ризи, бившето его – зад рамо...

къщата - празна... да опустее вратата...

и прозорците – да онемеят от чакане!

Очите ти – смарагди на дъно... Скачам надолу с главата...

 

искаш ли с прах от звезди да разбудим сърцето,

... после дните да станат ноктюрно?

Искаш ли в овала да влезем – студенти нахакани,

върху малко варовик огън да лумне...

 

искаш ли с пух от  илюзии, с лепило от дъбова пита

крила да направим и птици да вдигнем...

да стигнем Икар и напук на Дедал – ако падаме,

от скала над море да е,  ако умираме – от летене безспирно...

 

Не казвай смутен, че май сме презрели,

че май я объркахме... че Хеба се смее...

Не прекалихме ли с младото вино?

Можем още да пием, разливай сърцато...

Вече го знаем – трезви да бъдем – нямаме време...

 

 

© Златина Георгиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "... над море да е..."
    Много, много хубаво!
  • ..."разсъблекли" сте ме...но съм ви признателна...
  • "трезви да бъдем - нямаме време"
    Да, време за губене (на любов) нямаме.
    С използването на символи от древногръцката митология, с оригиналния метафоризъм в цялата творба е постигнато внушение за силата на любовния копнеж на лирическата... С поздрав, Златина!
Random works
: ??:??