Изабела...
(моряшки тежнения)
На Урагана страстната повеля
бе тласнала ме в поривът си остър
към оня бряг, от който Изабела
поведе ме из своя чуден Остров...
... Денят окъпан в залезното злато
се готвеше нощта да припознае
и стихнал беше вятърът, когато
разбрах, че с мен Съдбата си играе...
И в тази нощ на острова вълшебен
захвърлен нейде в Южните морета,
и ритуално, както на молебен,
там Любовта пое ме под небето...
И падаха звездите във водата
прорязвайки във въздуха пътеки,
и слизаха по тях от необята –
вълшебства недопускани за всеки...
... А бóжия ли прóмисъл довела
ме беше тук във тази южна вечер,
но бързо проумях, че Изабела
отдавна знае отговора вече...
И тръгнах със доверие след нея,
навярно и защото бе прекрасна,
и бях успял дори да оцелея
в Стихията... А беше тя ужасна!...
А с име на кралица Изабела
бе в Острова си дар за сетивата --
богиня, с тен на мляко и канела,
и в стъпките ѝ никнеха цветята...
Вечѐрен бриз шептеше тихи псалми,
люлееше се Океанът сънен –
след сенките на островните палми
изчезваше и хоризонта тъмен...
... Полегнахме на плажа до прибоя,
че е безкрайно -- Времето забрави...
... След две звезди, тя беше вече моя
и три трапчинки в пясъка остави...
Едно време в Южните морета
© Коста Качев All rights reserved.