Изповедта на Капитана...
Помня буря преживяли
бяхме във далечен порт,
думите течаха вяло
в умилителен акорд...
... „Зная остров в Океана
с чудно хубави жени.“ –
заразказва Капитана...
... Бяхме в кръчмата сами...
„Ако в прокълнато време
те разнищва ураган,
островът ще те приеме
със красавиците там.
Фарът горе на скалата
е примамливия знак
и спасил е той душата*
сам на не един моряк.
А във кръчмата до кея
ромът бе като река,
в нея бурите не веят –
и е векове така...
Мога да ти го покажа
този Остров бил ми дом...
Не веднъж, със екипажа,
бе спасявал ни от щорм...
Вярно бяха и различни
там жените, но какво́,
ако сили демонични
в ураганното око́
са те блъскали в стихиите,
а те приласкай Една
и със нежност те обвие
просто – Хубава Жена!...“
...В нежни спомени отвлечен
млъкна моят Капитан
и разбрах, че е далече
в Острова си – замечтан...
04.08.2020.
*международния радиотелеграфчен сигнал
за бедствие S.O.S. е от английски:save our souls,
което означава „спасете нашите души“.
© Коста Качев All rights reserved.