жироскоп
Затварям се и се въртя във жироскопа,
равновесието търся с бясна скорост;
а спре ли, спира ми дъха, дори кръвта
и аз пропадам сякаш в пропаст.
Есен е - за път готови тръгват птиците,
тежат крилете им, изпълнени с въпроси;
защо дълбоко кръстът е забит в земята,
защо от него всеки милостиня проси?
И пак сезоните пресичат дните ми забързани,
и пулсът пролетен е затуптял над булеварда;
отново на ята прииждат прелетните птици,
за да пропъдят всяка моя скръбна сянка.
© Димитър Митев All rights reserved.