Feb 10, 2016, 1:48 PM

Живот на кинолента 

  Poetry » Other
258 0 1

Замесен бях в онези нощви

и втасвах, под месалите, брашнян,

да бъда хлябът по Велики пости  

на красотата – пленникът пиян.

 

Дали от дъхавата питка

с меда на детската – в часа – любов,

когато русата ти плитка

подръпвах – за усмивка-благослов?

 

Или в казармата по плаца

когато марширувахме във такт,

а Карандила в залез пращаше

на воеводите си кървав знак?

 

Дали от вихъра машинен,

прекрачех ли заводския портал,

припомнил ми за Брадистилов*

с решения му сложен интеграл?

 

Животът ни така извива

на стружки, в наредените врати

по слалома на крива нива,

вместо на шведска маса и парти.

 

Минава той като на лента

на киното ни в стария квартал,

накъсана, отприщва бента

на спомените, щедро Бог ни дал.

 

Не бих сменил и кадър даже

за днешния ви илюзорен свят.

Дамгосан със печат: „Прокажен!”,

край вас минавам като Крез богат.

 

_______________________________________

Брадистилов известен математик, професор,

преподавал във ВМЕИ – София.

© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??