May 31, 2007, 7:38 AM  

Като коне 

  Poetry
598 0 3

                             02.01.1988г.


                       I


Живота ми, е моя земен дял.

Все още се надявам, да живея,

тъй, както не е Господ начертал,

ала не знам - дали ще съумея?

 

В душата ми, е зима белокоса -

не чувствам нито радост, ни печал,

не съм отчаян и не съм ядосан,

не съм получил, но, не съм и дал.

 

Като луна в средата на сезона -

посредствен и безличен алтруист...

Ни праведник с лицето на икона -

ни грешен, богохулстващ атеист.

 

А в този век, космически инвазии,

чертае времето по своя път -

мечти, романтика, звезди, фантазии...

Война и мир, на явен кръстопът.

 

Сред тях

и пошлата житейска бъркотия,

разголила в коптора си безоко,

продажна плът -

в чиято топла шия,

заседнали са корени,

дълбоко.

 

Пръстта,

е едноименното щастие

на червеите и плебеите...


- "Дай хляб и зрелище " -  народовластва

в бордеите, излъгано доверие!

 

II


Навъсен до гроба,

робът не знае

ни делник,

ни празник,

ни студ.


Под сключени вежди,

живота ругае -

животът,

на черния труд.


Трудът е излъган.

А времето властно,

укрива се тайно,

укрепва се трайно

в скалъпен,

от него закон.

 

Законът, е трон.

 

Под трон да си -

страшно,

че впрегнат си,

кон.

 

Нека бъдем коне!

 

Но, да нехаем

пред стегнат хамут,

студ

и коптор.

 

- "Коне"!

 

Нека литнем в табуни нагоре,

към светлия наш, мечтан,

кръгозор!

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Направо нямам думи! Много добре е измислено! Особенно тези думи:
    Нека бъдем коне!



    Но, да нехаем

    пред стегнат хамут,

    студ

    и коптор!



    - "Коне"!

  • Разтърсва невзрачния покой !!
  • Стихът ти има Вапцаровски дух... Много е борбен... Определено много ми хареса.
Random works
: ??:??