Dec 15, 2010, 5:22 PM

Коледен дух 

  Poetry
610 0 7

Знам, че няма такава звезда - безрезервна и пряма -
Витлеем е угаснал отдавна. Потънал е в яма
онзи странен, неземен копнеж, да се жертваш напразно
и скована е в камък и скреж пресвещената пазва

на земята едничка, откърмила  огнена сила,
да обичаме всички и всички еднакво дарила
с две очи, с две ръце - да работим почтено за хляба
и с туптящо сърце - верен път към несекваща младост.

Знам, че няма го светлият дух, който с Коледа слиза -
с дим от дънера сух през комина смутен се изниза -
нито злоба и страх, нито алчност му бяха спестени
и се давеха в прах добрините, за нас сътворени.

Чудесата отрекли, днес за чудо последно се молим,
шепнем тежки обети и мълчим пред душите си голи,
само някак да спрем тази тежка, жестока присъда
и с надежда за новия ден в светлина да пребъдем.

© Вики All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??