Mar 12, 2022, 5:52 PM  

Кошничка от вятърен камъш 

  Poetry » Other
453 3 16

Оратница* е древен обичай,
пречистването с огън не убива,
а после ветре ми сплети и дай,
камъшената кошничка красива.

 

От утрото ще взема светлосин
лазур, зелена сянка от тревата,
червеното на залез, жълто – смин,**
кафявото в очите на сърната.

 

От люляка лилаво, за любов,
от облак бяло – да е много бяло,
а Месецът измършавял и нов,
сребро ще пръсне, за добро начало.

 

Ще си открадна паяжинки две,
от слънчицето злато уловили,
и славей чудото ще позове,
небесното за здраве и за сили.

 

И кошничката – вятърен камъш,   
ще подаря на първия бродяга.
— Вземи, добри, човече! Здраво дръж!
На всички хора Бог да ни помага!

--------------------------------------------------------------------

* – Оратница – е стар народен обичай, водещ началото си още от езическите времена. Това е един вид ритуал за прочистване на душата и тялото на човек с огън. Той се извършва и до днес в някои краища на България. Изпълнява се на Сирни заговезни, когато по Християнски обичай се иска взаимна прошка.

 **–  Жълт смин –  Cивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение. Цветните кошнички са кълбовидни, 5—6 мм в диаметър, с лимоненожълта до зластистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета.

 

© Надежда Ангелова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??