Jun 15, 2024, 7:12 AM

Къде си ти, прекрасно мое детство? 

  Poetry
116 2 1

КЪДЕ СИ ТИ, ПРЕКРАСНО МОЕ ДЕТСТВО?

 

... защо не съм момченце босоного – да слизам на напечения плаж,

да срещам птиците от Чад и Того, за пенсийка с това натрупах стаж,

завързал с връвка летните бермуди, с хавлийката в продънения сак,

къде изчезнах? – мама да се чуди, доде тропосвам варненския бряг,

да хващам пак със кепчето скариди под някой водораслен тетрапод,

 

и нощем да сънувам Атлантиди! – изплували от минал мой живот,

по цял ден да замятам чепарета – в ачика! – връз пасажите сафрид,

и – Тигърът на седемте морета, с печалната си старост да съм квит.

За всеки миг платих. Не искам ресто. Невъзвратимото е шепа прах.

Къде си ти, прекрасно мое детство! Живях ли те, или не те живях?

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??