Apr 10, 2012, 11:36 AM

Кълвач и гарван (басня) 

  Poetry » Humour
1413 0 25


Кълвачът бе персона знатна,
оказваха му вредом чест -
лекуваше съвсем безплатно
дърветата във своя лес.

Проникваше в кората ловко,
и дървояда - с точен жест
измъкваше със остра човка...
Ала какво се случи днес:

Видя го гарванът - известен
бе той във старата гора,
че дописник е в Горски вестник
и има лъскави пера.

- Кълвачо – гарванът му рече –
хирург си ти, но аз пък знам,
че чукаш от зори до вечер
не даром, а от корист. Срам!

Ти за дърветата нехаеш,
за тебе нямат те цена –
без жал кората им дълбаеш,
понеже търсиш там храна.

- Ех, Гарване, аз просто върша
каквото Бог е отредил –
и ти не би се хранил с мърша,
ако кълвач се бе родил.

© Владимир Виденов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??