Feb 17, 2011, 4:32 PM

Левски 

  Poetry » Odys and poems
755 1 1

                 Левски

 

Твоето име днес е светиня

за целия български род.

Твойте слова били са магия,

за светла съдба бил твоят зов.

 

Лицето ти било като икона,

с руси коси и сини очи.

Душата ти била честна и нежна,

изпълнен си бил със мечти.

 

Бил си ти като всички други,

но много различен от тях.

За народа си искал да няма сълзи,

да няма робия и глад.

 

Където си стъпвал, следа си оставял

с прости и кратки слова.

Народът измъчен на теб се осланял

за своята трудна съдба.

 

Бродил си ти из горски дъбрави

без сън, без покой и без дом.

Гори и поля, села и паланки

събуждал си с огън и плам.

 

И тази надежда, що е горяла

в твоето смело сърце -

властта озверяла, от страх подивяла,

желае лъвът да умре.

 

Страшен комита врагът те нарича,

издирва те в твойта страна.

Но българин Юда тебе обрича,

продава той твойта душа.

 

За тебе ридае народът ти свиден,

пред твойто свещено бесило.

С твоята сила и вяра, и жертва,

достигна безсмъртие свидно.

© Пепа Райчева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "Твоето име днес е светиня
    за целия български род."

    и дано продължава да бъде

    Поздравления за стиха!
Random works
: ??:??