Земята е творение велико
в просторите безкрайни
на Вселената...
Отдавна мъртъв съм,
ала духът ми скрито,
(за простото око)
се скита
със славата -
от Господ, подарената.
Подаръкът е достолепен,
за моите заслуги към небето.
Бях праведник пречист
и раболепен
в живота земен,
за което
над мене Господ се смили
и надари ме с вечност сладка...
Повярвайте! Съвременните дни,
не са за мене никаква загадка.
Да бъдеш праведник, е трудно нещо,
ала трудът си заслужава –
безмерно любопитството човешко,
Бог пребогато поощрява.
Не е ли щастие да видиш вчера,
туй що било е или що ще бъде –
да повоюваш с Марс,
да съблазниш Венера,
а после пък
да полетиш отвъде,
където крак човешки не е стъпвал,
а времето е без значение,
където можеш с остър ъгъл,
да се завърнеш
при самото сътворение?
Това е светло щастие – безспорно.
Но също, е терзание душевно...
- Човечество! Дете си безпризорно –
аз грешките ти виждам, ежедневно.
Но, кой съм аз - за да те съдя?
Къде е правдата – не зная.
Макар, че гледам – мисли пъдя...
Спокойно си живея в Рая.
Ала, когато спомени ме погнат,
на път по старите пътеки,
неволно пак в ушите звънват,
онези – звучните Содомски речи.
И чувам в първите гласа на мама...
- О, Господи! Като че ли, е вчера:
“Ти сине, Лоте! Без измама
живей, почтено – имай вера!”
Содом е моя град
и люлка.
Там аз израстнах,
там живеех...
Залюбих първо -
взех си булка,
отгледах челяд,
плаках
и се смеех.
Живеех, вярно –
честно и почтено,
сред тъй прочутата,
известна
содомия...
Ала, когато Бог
отсъди безвъзмездно,
градът да бъде сринат
със стихия
и ангелите си при мен изпрати –
ще кажа честно,
няма да го крия -
сърцето ми изпълни се
с дебати...
На ум проклинах дявол
и Месия!
А на дела -
запътих се покорно,
към град Сегор
с жената и децата.
Сега си мисля -
действал съм позорно.
Но имах страх,
от Господ
на Земята.
Пък всичко другото,
що в библията пише
за мене -
то, е чиста драма...
Художественна облицовка
за невежите –
щом вярваш,
се нуждаеш
от измама!
Но, истина
и правда ви говоря:
- Ех, ако можех
времето да върна!
И да съм жив,
за да се боря –
с градът си в пепел,
щях да се превърна!
© Бостан Бостанджиев All rights reserved.
Да бях останал!
В Содом порока е оргазъм!