Apr 5, 2024, 2:41 PM

Лудият пред храма 

  Poetry
76 1 1

ЛУДИЯТ ПРЕД ХРАМА

 

... а пролетта се случи зла –

натресе се със гръм и мълнии,

след тях и жълтата мъгла

бинтова долове и хълми,

 

в полето тръгнаха води

на браздулици – черни вади,

и предвещаваха беди

жени и старци белобради,

 

не се излюпи и петле,

и птиците не долетяха,

и сякаш вещица прокле

богатеца – и сиромаха,

 

и само дрипавият луд,

по турски седнал срещу храма,

крещеше: – Ще умрем от студ!

Светът е зрителна измама!

 

Душа извил към Бог и Син,

вървях – окаяник в несрета:

– Анатема? – или: – Амин! –

дочух през черните небета?

 

И чудя се – защо съм жив

във своята поредна пролет.

За да запиша с тих курсив

мига на своя кратък полет.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??